Soloseks als instrument voor zelfontdekking

Seksuoloog in Utrecht Linda Hauer

In de praktijk van relaties en seksualiteit is een grondige zelfkennis van onschatbare waarde.

Kennis over je eigen lichaam, wensen en grenzen is cruciaal om zowel solo als met een partner een bevredigend seksleven te leiden. Deze zelfkennis draagt bij aan een dieper begrip van wat je fijn vindt, wat je nodig hebt én wat je absoluut wilt vermijden.

Het verkennen van je eigen seksualiteit, bijvoorbeeld door middel van masturbatie, is een vorm van selflove en selfcare. Hierdoor kun je een sterkere verbinding met jezelf ervaren en verbetert het je emotionele en fysieke welzijn.

Masturbatie, of soloseks, is niet alleen een moment van persoonlijk genot en ontspanning maar ook een belangrijk instrument voor zelfontdekking. Door soloseks leer je hoe je lichaam reageert op verschillende stimuli (prikkels), wat essentieel is om je seksuele relatie met anderen te kunnen verrijken.

6 tips om je masturbatieritueel te upgraden:
  1. Creëer een comfortabele setting.

Maak van je masturbatiemoment een ritueel. Kies een prettige en rustige plek uit waar je ongestoord bent. Dit kan je slaapkamer zijn, voorzien van zachte verlichting, aangename geuren en misschien wat rustige muziek. Zo creëer je een sfeer die self pleasure bevordert.

  1. Verken verschillende plekken op je lichaam.

Bij soloseks denken we vaak aan het stimuleren van de clitoris of de penis om zo snel mogelijk tot een orgasme te komen. Maar waarschijnlijk ontdek je (als je daar de tijd voor neemt) dat je lichaam meerdere erogene zones heeft, zoals je tepels, je hals of je dijen. Met de juiste aandacht en aanraking kan zelf je hele lichaam als een erogene zone voelen!

Streel, aai en verwen je lichaam eens op verschillende plekken en manieren om zo te ontdekken dat jouw lichaam op meerdere manieren in extase gebracht kan worden.

  1. Verken diverse technieken.

Er is geen one-size-fits-all techniek voor masturbatie. Experimenteer met verschillende snelheden, drukniveaus en bewegingen. Gebruik eventueel speeltjes om te ontdekken wat jou het beste bevalt. Het is een proces van trial and error, dus geef jezelf de ruimte en het geduld om te ontdekken.

  1. Gebruik visualisatie en fantasieën.

Masturbatie is niet alleen fysiek maar ook een mentaal spel. Door je fantasie te gebruiken, kun je een diepere dimensie van genot ontdekken. Probeer tijdens je soloseks verschillende scenario’s uit in je hoofd, of als je dit prettig vindt, kijk naar erotisch materiaal* dat jou aanspreekt.

* Side note: bij ‘erotisch materiaal’ denken mensen vaak aan porno. En dat kan ook een hele leuke bron zijn om te gebruiken voor prikkeling. Echter is dit voor de meeste mensen een bekende go-to en hebben ze na verloop van tijd steeds meer en intensere filmpjes nodig om nog opgewonden te raken. Probeer eens iets anders; luister eens een erotisch verhaal (bijvoorbeeld op Rouze.me), kijk naar sensuele kunstwerken of lees een erotisch verhaal waarbij je zelf de plaatjes kan bedenken.

  1. Neem je tijd.

Laat de rush van het dagelijks leven achter je en geef jezelf toestemming om de tijd te nemen voor jouw self pleasure practise. Het is een vorm van self care waarbij je niet alleen streeft naar een climax, maar ook naar een bewuste verbinding met je lichaam. Ontspan, neem waar en haal het doel van ‘klaarkomen’ eraf.

  1. Reflecteer op je ervaring.

Na afloop van je self pleasure practise is het waardevol om een moment te nemen om te reflecteren op je ervaring. Wat voelde goed? Wat zou je anders kunnen doen? Zelfreflectie is een krachtig hulpmiddel om je zelfkennis te vergroten en je toekomstige sessies nog bevredigender te maken.

Het verkennen van je eigen seksualiteit is een belangrijk onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling. Het draagt bij aan je zelfbewustzijn en vergroot je vermogen om in een relatie zowel jezelf als je partner seksueel te bevredigen. Masturbatie is daarbij niet alleen een bron van genot, maar ook een essentiële vorm van zelfliefde en zelfzorg.

Seksuoloog Utrecht

Written By
More from Linda
Wanneer ga je naar de seksuoloog?
Ben je op zoek naar een seksuoloog in Utrecht? Of ga je...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *