Consulent of seksuoloog?

Wat is het verschil en wanneer ga je naar wie?

Ben jij op zoek naar een seksuoloog in Utrecht? Of ga je toch eerst naar de huisarts met een seksueel probleem?

Als je hulp nodig hebt op seksueel gebied, denk je meestal eerst aan je huisarts of een seksuoloog en niet aan een consulent. Dat is logisch, want het beroep van de Consulent Seksuele Gezondheid bestaat pas vanaf 2012 en is nog niet zo bekend.

Je kiest voor counseling bij een consulent indien je:
  • Op zoek bent naar een blijvende oplossing voor jouw/jullie seksuele probleem.
  • Een seksueel probleem hebt waar geen psychosociale problematiek en/of trauma aan ten grondslag ligt.
  • Je oplossingsgerichte, kortdurende en deskundige hulp wilt.
  • Je op zoekt bent naar betaalbare consulten van een professional.

Seksuoloog Utrecht

“Een consulent biedt een middenweg tussen een huisarts en een seksuoloog.”

Wanneer naar de huisarts?

Bij de huisarts kun je terecht voor basale, algemene informatie over je probleem en heb je tijdens een spreekuur doorgaans ongeveer 10 minuten om iets te bespreken en advies in te winnen. De huisarts kan helpen bij bijvoorbeeld anticonceptie-vragen, invloed van medicatie op seksualiteit en testosteronbepalingen. Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig om een consulent te kunnen bezoeken.

Wanneer naar de seksuoloog?

Een seksuoloog kan goede hulp bieden als er aan seksuele problemen een trauma en/of psychosociaal probleem ten grondslag ligt, ook wel meervoudige problematiek genoemd. Aan dit probleem wordt dan als eerst gewerkt bij bijvoorbeeld een psycholoog-seksuoloog.

Wanneer naar de consulent?

Bij een consulent kun je terecht voor kortdurende hulpverlening voor verschillende enkelvoudige seksuele problemen. De counseling is gericht op het oplossen van jouw/jullie seksuele probleem. Vaak kost een consult bij een consulent minder dan een consult bij de seksuoloog. Eigenlijk is een consulent een soort ‘seksuoloog light’, want de consulent en seksuoloog behandelen dezelfde problemen, alleen niet als er zware onderliggende problematiek is.

Ik ben Consulent Seksuele Gezonheid NVVS. Wil je weten bij welke problemen ik je kan helpen? Lees hier dan meer over hulp bij seksuele problemen.