De diepte van seksuele fantasieën

seksuoloog relatietherapie Utrecht

Mensen kloppen bij mij als seksuoloog en relatiecoach aan met verschillende vragen, denk aan vragen over problemen met hun partner, sleur in hun seksleven of een verschil in seksuele verlangens.

In mijn sessies met cliënten zie ik vaak dat mensen een drempel ervaren om open en zonder schaamte over hun seksuele verlangens te praten. Nu is dat waarschijnlijk iets wat je al wel wist; mensen praten niet makkelijk over dit soort intieme, kwetsbare delen van zichzelf. Maar daaronder ligt vaak nog een andere blokkade die het moeilijk maakt voor mensen om over hun diepste seksuele verlangens te praten, namelijk dat zij zichzelf afwijzen voor de verlangens of fantasieën die zij hebben…

Onderliggende verlangens
Vaak ligt er achter de seksuele fantasie een dieper verlangen en meestal gaat dat verlangen niet over iets seksueels, maar over een emotionele of symbolische behoefte. Het volgende, veelvoorkomende voorbeeld maakt goed duidelijk dat er een verschil is tussen seksuele- en emotionele verlangens:

Stel, je bent een vrouw en hebt een terugkerende fantasie over seksuele dominantie, ruwe seks of verkrachting en je merkt dat je het heel moeilijk vindt om daarover te praten of je überhaupt over te geven aan deze fantasie. Ten eerste is het goed om te weten dat dit een van de meest voorkomende fantasieën is onder vrouwen en dat je hier dus niet alleen in staat (het is niet zo gek dat de film ‘Fifty Shades of Grey’ zo’n overweldigend succes was!). Ten tweede zal het overgrote deel van de vrouwen ook toegeven dat ze er graag over fantaseren maar helemaal niet zouden willen dat het ook echt gaat gebeuren! Een echte verkrachting gebeurt namelijk zonder consent en toestemming, er is een dader en een slachtoffer en die laatste ervaart vaak pure doodsangst en dat is niet waarnaar een vrouw met een verkrachtingsfantasie naar verlangt.

“Jouw fantasieën hoeven niks te zeggen over hoe jij real life seks wil beleven”

Als we kijken naar de verkrachtingsfantasie, dan komt deze vaak voort uit de behoefte om eens niet zélf alle touwtjes in handen te hebben, om alles even los te laten, om volledig begeert te worden en een gevoel van complete overgave te ervaren. In een hectisch leven waarin jij het gevoel hebt dat er van jou verwacht wordt dat je altijd alles onder controle hebt, kunnen deze seksuele fantasieën een behoefte aanduiden om dat eens een keer níet te hoeven. De realisatie dat je fantasieën een uiting kunnen zijn van onderliggende emotionele verlangens én dat dat dus niet hoeft te betekenen dat je je fantasie uit wil laten komen kan je helpen zachter naar je fantasieën te kijken en minder over jezelf te oordelen.

Je hebt geen controle over je fantasie
Een fantasie, is gewoon een fantasie. Hopelijk geniet jij van jouw fantasieën, maar mocht dit niet zo zijn, voel je daar dan niet rot over. Je hebt namelijk geen controle over je fantasie, het zijn beelden, verhalen, scenario’s die op willekeurige momenten kunnen oppoppen in je gedachten. Als je een favoriete fantasie hebt, kan je die met je geest actief terughalen zodat je ervan kan genieten tijdens bijvoorbeeld (zelf)seks. Maar als er een fantasie is waar je je voor schaamt, haal dan je schouders op en glimlach er vriendelijk naar. Het is maar een fantasie. En hoewel openheid naar partners of vrienden heel fijn en opluchtend kan werken, hoeft dat absoluut niet als je je daar niet prettig bij voelt.

Soorten seksuele fantasieën
In het boek ‘Yes please! Een zoektocht naar erotische fantasieën in Nederland en Vlaanderen’ onderzoeken Lucas de Man en Mariëlle de Goede aan de hand van 300 interviews de verschillende soorten fantasieën die er zijn. Het is heerlijk om hier doorheen te lezen en dus een absolute tip als je je eens wilt verdiepen in de verschillende soorten seksuele fantasieën. Het boek geeft een enorm gevarieerd beeld van alle soorten seksuele fantasieën die mensen kunnen hebben, de Man en de Goede delen ze op in een negen categorieën:

  1. Meerdere mensen: zoals orgies, trio’s en kwartetjes
  2. Macht, controle, ruwe seks: waaronder gedisciplineerd worden, vernedering, pijn, dwang.
  3. Nieuwigheid, avontuur: zoals nieuwe plekken, partners, ervaringen
  4. Taboes, verboden seks: familie, dieren, verboden bekenden
  5. Partners delen en non-monogamie: denk aan swingers, toekijken, polyamorie, vreemdgaan
  6. Romantiek en passie: romantische scenario’s, spirituele ervaringen en energieën
  7. Erotische flexibiliteit: seksuele flexibiliteit, bijv.: lesbische vrouwen die fantaseren over mannen
  8. Herbelevingen: het herbeleven van eigen ervaringen, televisie of porno
  9. Focus en sensaties: lichaamsdelen, stoffen, zintuigelijke focus: voelen, ruiken, proeven.

Het weten dat er zoveel verschillende fantasieën zijn en herkenning vinden in andermans fantasieën kan angst voor het anders-zijn van je afhalen en je zo de toestemming geven om te genieten van je fantasie. Want uiteindelijk is dat het doel van fantaseren; je geeft jezelf de ruimte om in een ander verhaal te stappen dan waar je in werkelijkheid in zit en op die plek mag je je laten voeden en inspireren door dat nieuwe verhaal. Dat is genot!

“Het doel van een fantasie is om je te laten genieten”

Liefde + intimiteit + ontspanning = leukere seks!
Ik geloof erin dat het zachter kijken naar seksuele fantasieën en het delen van deze fantasieën met elkaar kunnen bijdragen aan een leuker, fijner seksleven. Het creëert zelfliefde, als je ervaart dat jouw fantasieën en verlangens er gewoon mogen zijn. Het creëert intimiteit tussen jou en je partner als jullie over deze kwetsbare delen kunnen praten en elkaar hierin (beter) leren kennen. En het creëert een meer ontspannen plek waarin jij je seksualiteit kan beleven, als je voelt dat jouw fantasieën niet raar zijn maar gewoon een plek verdienen in jouw (liefdes)leven.

Hopelijk voel jij de ruimte om je fantasieën eens aan te kijken en te voelen wat je ermee wilt doen; wil je er uiting aan geven, wil je het voor jezelf houden, geniet je ervan of kijk je naar de symbolische behoefte achter de fantasie?

Ik hoop dat je je door dit artikel erkent voelt in je fantasie. Mocht je hier dieper met mij naar willen kijken, voel je dan vrij om contact met me op te nemen.

Seksuoloog in Utrecht
More from Linda en Pauline
Het taboe rondom seksuele fantasieën
Als ik in de praktijk mensen vraag naar hun seksuele fantasieën, dan...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *