Fases in een relatie

seksuoloog relatietherapie Utrecht

Iedere relatie voltrekt zich als een cyclus volgens een universeel patroon, waar de meeste van ons zich niet bewust van zijn. Na het lezen van dit artikel weet je waar jullie staan en hoe jullie verder kunnen komen naar een hoger niveau van bewustzijn en liefde.

seksuoloog Utrecht relatietherapie

Fase 1: De verliefde fase.

Deze fase kenmerkt zich door de roze bril waardoor we naar de ander kijken en het overweldigende gevoel van samensmelting (symbiose) met de ander. Je krijgt geen genoeg van elkaar en onze hormonen zorgen ervoor dat we helemaal afgestemd zijn op de ander.

Fase 2: De machtsstrijd.

Na de heerlijke verliefdheidsfase, komen stellen in de fase van de machtsstrijd. Je begint de minder leuke kanten van je partner te zien en gaat daarover klagen of in onderhandeling. Dat wat je eerst leuk vond aan de ander, kan je nu irriteren en daardoor ontstaan discussies.

Wat er op een dieper niveau eigenlijk gebeurd in deze fase, is dat je elkaar triggert op oude pijnstukken. Die pijnstukken (of trauma’s) zijn vaak ontstaan in de jeugd en dus verbonden met jouw innerlijk kind. Als kind hebben we allemaal negatieve overtuigingen opgedaan (zoals “ik ben niet goed genoeg”, “ik doe er niet toe” of “ik ben minder”). Jouw liefdespartner staat zo dichtbij je (net zoals jouw ouders dat vroeger stonden) en dus wordt die pijn opnieuw geactiveerd. Niemand wilt pijn voelen en dus ga je doen wat je altijd deed: in de aanval of je trekt je terug. Dit noemen we in coaching je mechanisme.

Veel stellen blijven in deze fase hangen, omdat ze niet zien wat er in de diepte gebeurd. Het is ook niet gek dat de meeste stellen hier geen bewustzijn op hebben, er wordt ons namelijk erg weinig geleerd over liefde en relaties.

De strijd om macht, is een strijd om aandacht, liefde en erkenning omdat de bron van liefde nog bij de ander ligt en niet bij jezelf.

Ben je benieuwd wat je kan doen om uit deze fase te komen? Lees dan binnenkort het nieuwe artikel ‘Stap uit de machtsstrijd en heel de oude wond’ of vraag hulp/relatiecoaching hierbij!

Fase 3: Opnieuw verbinden en oude patronen doorbreken

In deze fase zijn beide partners zich bewust geworden van hun eigen oude pijn, de pijn van de ander en de invloed hiervan op hun liefdesrelatie.

Door te zien hoe jullie dynamiek werkt en ook te zien dat dit dus niet gaat over je partner, maar over pijn van vroeger, kan je opnieuw voor elkaar kiezen.

Tijdens mijn relatiecoachingsgesprekken zie ik vaak zoveel liefde tussen partners zodra ze zien waar de ander écht vandaan komt. De ruzies gingen blijkbaar nooit over de vaatwasser en over jou, maar over pijn van vroeger! Meestal is er vooral compassie en mededogen voor de ander als dit ontdekt wordt en is de bereidheid om ook nu voor elkaar te kiezen en door te gaan naar de volgende fase groot.

Fase 4: Het werk doen

Jullie zien wat er speelt en willen dit nu transformeren tot een gezondere dynamiek.

Wat houdt ‘het werk’ precies in?

  • Bewustwording op je eigen patronen in de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld door meditatie.
  • Geweldloze communicatie hierover met je geliefde.
  • Oefenen met het dragen van je eigen verantwoordelijkheid in plaats van aan je partner te vragen om dit op te lossen voor je.

Fase 5: Bewustwording

In deze fase voel, zie en merk je dat het innerlijk werk zijn vruchten begint af te werpen. Je bent je eigen pijn aan het helen en wordt daarmee liefdevoller naar jezelf toe en onafhankelijker van je partner. Veel stellen rapporteren in deze fase dat de liefde tussen henzelf en hun partner zuiverder voelt: je bent niet meer bij de ander omdat hij/zij je zo’n fijn gevoel geeft (dus om te ontvangen), maar je bent met de ander omdat je van de ander houdt en je liefde die kant op wilt stromen. Met andere woorden; je bent bij de ander vanuit zelfliefde.

Fase 6: Volwassen liefde, samen onafhankelijk.

In deze fase ben jij je eigen liefdesbron geworden. Je hoeft niet meer met je partner te strijden om liefde en erkenning, want je voorziet jezelf hierin. Hierdoor ontstaat er een zuiverder samenzijn, gebaseerd op liefde en wederkerigheid in plaats van behoeftigheid en afhankelijkheid.

De oude Grieken noemen dit ook wel de Hieros Gamos, het Heilige Huwelijk. Samen heb je zo’n mooie, diepe reis gemaakt die je alleen niet had kunnen maken. En nu staan jullie hier, samen en ook onafhankelijk, in zuivere, oprechte liefde; een sacred union (we experience oneness through the union of two).

Voel je dat dit resoneert maar dat jullie vastlopen in jullie liefdesreis? Een paar dingen je je kunt doen:

  • Bespreek dit artikel met je partner, ga het gesprek aan!
  • Creëer bewustwording op jouw eigen pijnstukken, bijvoorbeeld door erover te lezen (boekentip: ‘Verslaafd aan Liefde’ van Jan Geurtz)
  • Zoek hulp bij een relatiecoach om dit proces heel zuiver en diepgaand met elkaar aan te gaan.

Bronvermelding:

Het model dat ik voor dit artikel heb gebruikt is ontwikkeld door Mariette Ruggenberg en terug te vinden in haar boek Liefde als Medicijn. Geïnspireerd op de Reis van de Held en de relatiecirkel uit Imago Therapie heeft zij dit vereenvoudigde model gemaakt die de zes belangrijkste fases in een relatie weergeeft.

Seksuoloog in Utrecht

 

Written By
More from Linda
Libido bestaat niet
Libido bestaat niet “Ik heb gewoon een heel hoog libido en zij...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *