Interview nu.nl over toename soa’s

nu.nl seksuoloog Utrecht interview Linda

INU.nl vroeg mij hoe het toch kan dat het aantal soa’s onder jongeren maar blijft stijgen, terwijl er zoveel informatie beschikbaar is over veilig vrijen. 
Ik wijs hiervoor een aantal oorzaken aan:

  • De overheid heeft sinds 10 jaar minder geld beschikbaar gesteld voor Vrij Veilig-campagnes. 10 jaar terug deed de GGD soa-testen in de klas, deelde condooms uit en stelde actief gratis voorlichting beschikbaar, tegenwoordig is dat niet meer zo.
  • Het klimaat waarin de huidige generatie opgroeit is minder seks-positief. Door o.a. de Me Too-gebeurtenissen is seks niet alleen maar leuk, lekker en plezierig, maar ook iets wat verkeerd kan gaan of trauma kan veroorzaken. Dat veroorzaakt bij veel jongeren een kramp; “hoe weet ik nu hoe ik me moet gedragen?”.
  • Ouders vinden het moeilijk om hun kinderen seksuele voorlichting te geven en zien nog niet altijd het belang van het vroegtijdig beginnen met dit gesprek. Sidenote: kinderen onder de 8 jaar hoef je natuurlijk ook geen seksuele voorlichting te geven zoals wij die kennen, het gaat in die leeftijdsfase nog niet over seksualiteit, maar het mag wel gaan over eigenwaarde, lichaamsbesef, het stellen van wensen en grenzen, behoeftes aan fysieke intimiteit (zoals knuffelen, aaien etc.).

Hier lees je het hele artikel op nu.nl. Ik hoor graag wat jouw gedachten hierover zijn – laat ze achter in de comments!

Written By
More from Linda
Interview Women’s Health Magazine
Women’s Health Magazine interviewde mij over veelvoorkomende seksuele problemen en verzamelde 5...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *